Zullen we het eens hebben over de lekkerste appeltaart van de wereld? Goede appeltaart is ontzettend belangrijk voor je levensgeluk. Ik zeg: een maand zonder lekkere appeltaart is een maand niet geleefd. Daar dacht ik in het bijzonder aan toen ik onlangs met mijn vader een kopje koffie met gebak bestelde op een prachtlocatie. De koffie was prima, de bediening okay en de plek werkelijk fantastisch, maar het gebak leek in de verste verten niet op wat ik de lekkerste appeltaart van de wereld zou noemen.

Onmeunig lekkere appeltaart

lekkerste appeltaart

Rechts op de foto een grote Bramley’s Seedling uit eigen tuin

Hetgeen op het bord lag, had de vorm van een Oostenrijkse apfelstrudel, met zo’n halfronde bovenkant, en was gemaakt van een laf lapje bladerdeeg met daarin bleke tot moes mishandelde appels. Om de boel wat op te fleuren lag er lichtgele vanillesaus en een flinke toef slagroom naast. Zo leek het toch nog heel wat.

Maar ho, dat is voor mij geen appeltaart. Laat staan onmeunig lekkere appeltaart!

Nee, dat maak je met goed zanddeeg. Met echte boter. En patentbloem. En een beetje vanille-extract – het geheime ingrediënt!

Stevige zoetzure appels

De lekkerste appeltaart van de wereld maak je mijns inziens met een flinke portie stevige zoetzure appels zoals Goudreinet of Bramley’s Seedling. Als deze soorten niet beschikbaar zijn – wat helaas een deel van het jaar het geval is – kun je kiezen voor Elstar. Want hee, je moet toch wat om je levensgeluk het hele jaar rond op peil te houden.

Als ik overweeg ergens koffie met appelgebak te bestellen, dan vraag ik tegenwoordig of ik eerst even mag kijken hoe de appeltaart eruitziet. ‘Don’t judge a book by its cover‘ is de uitdrukking. Maar ik durf wel te stellen dat ik inmiddels een redelijk goed getraind appeltaart-oog heb.

Teleurstelling voorkomen

Hier een paar aanwijzingen voor wat ik zelf een minder lekkere taart vind. Om je voor te bereiden op een enigszins teleurstellende ervaring.

Dit vind ik ‘verdachte omstandigheden’:
– een perfect glanzende laag bovenop
– compact witbrood-achtig deeg
– superstrak gesneden stukken
– een grijs-gele kleur van de appels
– korst van bladerdeeg
– vlaai-achtige korst
– en dan nog de extra aanwijzing: kant-en-klare slagroom uit een fabrieksspuitbus voor erbij (van die slagroom die meteen wegsmelt op je bord)

Bij een of meerdere van de bovenstaande symptomen haak ik af. Het leven is te kort voor matige appeltaart, vind je ook niet?

lekkerste appeltaart

Net uit de oven… Mjammie. Zo ziet mijn favo appeltaart eruit

Kansvergroters op lekkere appeltaart

Kans op lekkere taart is mijns inziens groter bij:
– een taartstuk dat uit elkaar valt als het afgesneden wordt
– flinke hoeveelheid appels in de taart
– handgevormde deegslierten bovenop
– mooie middelbruine kleur korst
– appelstukjes met een stevige structuur
– hetzelfde deeg onderop, aan de zijkant en bovenop
– deeg dat eruitziet als een zandkoekje

Zo zie ik dat. Maar misschien is mijn lekkerste appeltaart van de wereld wel anders dan die van jou?

Goede adresjes voor lekkere appeltaart

Een paar adresjes waar ik wel eens – of vaker dan eens – errruug lekkere appeltaart heb gegeten:
– Bij mijn moeder thuis! Die blijft natuurlijk de allerlekkerste.
– Dudok in Den Haag en Rotterdam: de bovenkant van een Dudok taart is van kruimeldeeg maar dat mag de pret niet drukken. Mooie, hoge taart met lekkere korst en prima appels
– Kraaybeekerhof in Driebergen: de appeltaart die je hier kunt bestellen bevat een beetje amandelspijs. Niet traditioneel Hollands, wel erg lekker.
– Kobus Kuch in Delft: dit hoekcafé is befaamd om de lekkere appeltaart. Ik ben er nu een paar jaar niet geweest, maar ik bewaar goede herinneringen aan deze appeltaarten.

In de theetuin serveer ik ook regelmatig zelfgebakken appeltaart, liefst met appels uit eigen boomgaard. Ik ben benieuwd wat jij daarvan vindt! Het recept vind je op de site van Laura’s Bakery.

(Ook toevallig, op het moment van schrijven gaat het piepje van de oven: appeltaart is klaar! Die geur! Zalig. De hele keuken ruikt ernaar, tot aan de slaapkamer aan toe).

Waar kom jij graag voor appeltaart? En kom je eens proeven in de theetuin? Bel even van tevoren als je speciaal hiervoor komt. Dan kan ik je vertellen of er appeltaart op het menu staat vandaag. Graag tot binnenkort.

MAIL OM TE RESERVEREN

Meer over Theetuin Feenomeen
Meer over high tea bij de theetuin
Meer over kleine vergaderlocatie