Theatersport. Improvisatietheater. Ik kan niet meer zonder. Daarom schrijf ik er een boek over. Ik vertel je alvast waar het over gaat.

theatersport improvisatietheaterTheatersport en improvisatietheater

Theatersport en improvisatietheater kunnen enorm helpen om je te ontwikkelen, om een vrolijker en losser mens te worden. Niet alleen op de vloer, maar ook in het dagelijks leven. Als ik regelmatig speel, lopen contacten makkelijker, heb ik meer plezier in het leven en zie ik meer mogelijkheden – op sociaal vlak en in mijn werk.

Improviseren en spelen

Improviseren is voor mij de meest pure vorm van spelen. Jezelf verliezen in een scene, helemaal opgaan in de fantasie, je eigen wereld creëren, samen met anderen. Dat is fantastisch. Door regelmatig te spelen, gaat er iets open in mijn hoofd, in mijn hart en in mijn lijf.

Toch kost het improviseren me veel angst, zweet en tranen. Regelmatig denk ik: waarom doe ik mezelf dit aan? Ik ben bang om een slechte speler te zijn, om de opdracht niet te begrijpen, om niet te lachen op momenten dat er iets te lachen valt. Daar heb ik het best druk mee.

Ook ben ik vaak zó nerveus voor het spelen van een scene dat ik aan de kant hevig zit te zweetstinken op mijn stoel, niet goed kan luisteren en kijken naar mijn medespelers, bezig  ben met alvast bedenken wat ik straks zal spelen en met wie, en vergeet goed te luisteren naar de opdracht. “Wat gaan we nu ook al weer precies doen?”

Daarnaast schaam ik mij vaak. Bijvoorbeeld als ik een oefening verkeerd begrijp, als ik iets stoms zeg of doe in een scene, als ik een groepsgrapje niet begrijp, als ik in een gênante situatie ben beland, als ik iets niet kan, als ik een scene speel met een mannelijke medespeler die ik aantrekkelijk vind of als ik iets speel dat met seks of opwinding te maken heeft.

Het is dus best een wonder dat ik ieder jaar weer ben doorgegaan met improviseren. Toch is het voor mij ook heel logisch. Er is zoveel te overwinnen en te leren! En spelen is zo’n geweldige manier om meer over jezelf te weten te komen. En wat voor mij geldt, geldt ook voor jou.

Goed worden in theatersport en improvisatietheater

In het boek dat ik aan het schrijven ben, vind je veel informatie over improviseren. Ik bespreek de basisprincipes van theatersport, de valkuilen van het improviseren, de belangrijkste acteertechnieken en de fijne kneepjes. Omdat ik het heb geschreven als een persoonlijke queeste, komen ook sociale en persoonlijke aspecten aan bod. De interviews met elf ervaren docenten en spelers vullen aan waar nodig.

theatersport boek angsten overwinnenOnderwerpen in het boek zijn onder andere:
– accepteren en blokkeren voor beginners en gevorderden
– fysieke acteertechnieken
– hoe begin je een theatersportgroep
– improzang en stemgebruik
– hoe maak je een goed verhaal
– valkuilen in improvisatietheater
– interviews met ervaren docenten en spelers
– en nog veel meer!

Relaxed de vloer op gaan

In het boek doe ik tegelijkertijd een serieuze poging om mijn angsten te overwinnen. Ik wil graag met plezier, zelfspot en zelfvertrouwen het podium opstappen. “Tadaa, hier ben ik!” Als je het boek uit hebt, weet je of dat kan. En wat ik kan, dat kan jij ook.

Meer weten over het boek

En, wat denk je? Is het ook een boek voor jou? Als je een mail stuurt met je e-mailadres, dan houd ik je op de hoogte van de verschijningsdatum.

Foto’s: Roy van Veen