“Wat een bijzonder plekje is dit”, hoor ik vaak van de gasten die hier in de theetuin komen. Dat vinden wij zelf ook. Maar wat maakt het hier nu zo bijzonder? Een poging om het unieke van de locatie van de theetuin onder woorden te brengen. Maar kom vooral langs en oordeel zelf.

Als je aankomt bij Theetuin Feenomeen hoor je het grind knisperen onder je schoenen. Dat heeft al iets gezelligs, vind ik.

Rechts zie je de bloemenborder langs het huis met een bruidswit bloeiende pioenroos, een paarse clematis die tegen een bamboescherm klimt, witte en roze miniroosjes en de geelbloeiende vrouwenmantel.

De tekst gaat verder onder de foto

bijzonder plekje utrechtBloeiende bloemen geven mij altijd een gevoel van luxe, van overdaad. Toch bijzonder dat de natuur ons dat allemaal laat zien!

Loop je over het grindpad naar het tuinhuis dan ruik je de zoete geur van de kamperfoelie.

Overal waar je kijkt, is het groen. Aan de ene kant zie je de wei tot aan het Amsterdam Rijnkanaal, aan de andere kant de weides aan de Lekdijk met grazende schapen.

Op de dijk fietsen groepen wielrenners voorbij die hun beleggingen met elkaar hoort bespreken of andere nieuwtjes met elkaar delen.

EEN TAFEL RESERVEREN

Bijzonder plekje

Ja, het is hier best wel een bijzonder plekje. Als ik een schaap of een koe was, dan zou ik graag in de boomgaard willen grazen. Zo sappig en groen ziet het gras er meestal uit. Het voelt heerlijk zacht en koel aan je voeten, net een tapijt.

bijzonder plekje theetuin wijk bij duurstede

Het liefst schop ik mijn schoenen uit als ik buiten ben en geef ik het gras de ruimte om tussen de tenen te kietelen.

Bij zonneschijn zie je in het gras de contouren van de fruitbomen afgetekend. Hier zit je heerlijk beschut onder de oude hoogstambomen.

De meeste fruitbomen zijn al zo’n veertig jaar oud, eentje is zelfs al ongeveer een eeuw oud, zo vertelde een vrijwilliger van de Hoogstambrigade. Het gaat om een hoogstam fruitboom van een soort die je niet vaak meer ziet in Nederland: Brederode. De boom geeft ronde stoofperen – net appels. Het bijzondere is bovendien dat de boom één tak heeft met een andere peersoort eraan: suikerpeer.

bijzonder plekje theetuin oostindische kersJe kunt aan de dikte van de bomen zien dat ze al wat ouder zijn. Hier en daar is in het verleden genadeloos een tak afgebroken –  onder het gewicht van het fruit of door een storm? Wij wonen hier nu twee jaar dus er is voor die tijd veel gebeurd waar wij niet van af weten.

Er groeit mos op de takken van de Gieser Wildemannen en bij een van de kersenbomen is in het verleden één van de twee hoofdtakken met een diameter van ongeveer veertig centimeter afgezaagd.

In de korte tijd dat we hier wonen hebben we zelf ook een paar babyboompjes geplant die zich nog moeten bewijzen.

Wat bezoekers vertellen

Onlangs vertelde een van de gasten dat onder de kersenboom een waterstroompje loopt. Ze zag dat aan de draaiing van de stam. Zo hoor ik iedere keer iets nieuws van de bezoekers aan de theetuin.

bijzonder-plekje theetuin wijk bij duurstedeVorige week herinnerde een andere bezoeker me aan de spinselmotnesten in de appelbomen. “Als je er niets aan doet, vreten ze zo je boom kaal”, zei ze. Een aantal bladeren was inderdaad al bruin en slap geworden.

Vier kruiwagens vol takken met nesten heb ik toen weggeknipt. Hoewel die rupsen verder niet veel kwaad kunnen, ziet het er niet zo leuk uit. Gelukkig blijven er nog genoeg appels over voor de appeltaart deze herfst.

Theetuin Wijk bij Duurstede hangmatVan anderen heb ik geleerd dat je de bloemen van Oostindische kers kunt eten. Leuk als decoratie bij een cake of een salade. Ook de bloemblaadjes van de knaloranje goudsbloemen kan ik gebruiken om gerechten op te fleuren. Zelfs in warme gerechten blijven deze blaadjes mooi van kleur.

Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe uitbundig de fruitbomen bloeien in het voorjaar en over hoeveel fruit ze ieder jaar geven. Al die moeite, al die energie die ze in de pruimen, kersen, appels en peren stoppen! Ze moeten het wel erg naar hun zin hebben hier.

Wat maakt iets tot een bijzonder plekje?

Toen we hier voor het eerst met de makelaar een rondje maakten, regende het pijpenstelen. De lucht was compact grijs, de schapen doornat, de voortuin met een pad van halfvergane bielzen was rommelig en vol. De ronde regendruppels vielen recht vanaf het verroeste golfplaten schuurdak in de klei, er was geen goot meer om het water op te vangen, wel nog een afvoerpijp.

bijzonder plekje theetuin

De boomgaard was een natte wei met een hek van door rot en mos aangetast hout en de schapenschuur hing van door houtworm aangetaste pallets aan elkaar.

En dan die modder! De klei hier is echt goede klei. Je kunt er zo mee pottenbakken. Het kleeft aan je schoenen tot je zeven centimeter langer bent geworden.

En toch… Toch hadden we al snel het gevoel dat we hier op een wel heel bijzonder plekje waren.

Een bijzonder plekje is… gewoon een bijzonder plekje!

bijzonder plekje kersen theetuinIets wat bijzonder is, wijkt af van het gewone. Een bijzondere plek heeft dus kenmerken die je niet overal ziet. En dat is zeker van toepassing op de theetuin. De ruimte, de gevarieerde beplanting, de vele eetbare planten, de verschillende soorten landschap bij elkaar. Dat maakt het hier tot een bijzondere plek.

Die mooie buitenruimte delen we graag met anderen. Vandaar dat we de theetuin zijn begonnen. Zo kunt u, onder het genot van koffie, thee, cake of iets anders zelf ook genieten van al dat moois op het platteland!

MAIL OM TAFEL TE RESERVEREN

workshop schrijven theetuin wijk bij duurstedeBij Theetuin Feenomeen kunt u ook een high tea reserveren of een lunch. Vraag naar de mogelijkheden. Misschien wilt u hier wel met een groep komen om uw verjaardag te vieren of om met collega’s even iets totaal anders te beleven.

Met alle plezier vertel ik welke workshops u kunt boeken bij uw bedrijfsuitje, vriendinnendag of familiebijeenkomst.

Lees meer over Theetuin Feenomeen

Zin om een high tea te reserveren?

Kijk in de agenda om te zien welke activiteiten er zijn op dit bijzondere plekje